Translate

četvrtak, 30. siječnja 2014.

ČISĆENJE RAČUNALA ILI LAPTOPA ( problem sa zagrijavanjem ili gasenjem )

Najcesci problem kod zagrijavanja i gasenja racunala ili laptopa.
Ovaj problem kod racunala mozete sami otklonit kod kuce dok je sa laptopima problem malo veci i zahtijeva strucnu osobu.
Najčešće pitanje kako i na koji nacin ocistiti racunalo.....
Vaše računalo će vas itekako bolje i dulje služiti ako ga barem jednom godišnje očistite od nakupljene prašine i nečistoće. Nakupine prašine u racunalu ili laptopu i na rebrima hladnjaka i lopaticama ventilatora onemogućavaju pravilno i ispravno hlađenje vaznijih pc komponenti,sto ce rezultirat da u  najboljem slučaju računalo će postaje prebučno jer se ventilatori vrte na prevelikoj brzini kako bi kompenzirali loš protok zraka i najcesce određene komponente izgore uslijed prevelikih temperatura.

Što vam treba.....(  Ako je računalo pod jamstvom može imati naljepnicu koju ne smijete skidati inače možete izgubiti jamstvo na konfiguraciju ).

Križni ili obični odvijač
Krpica za čišćenje
Alkohol za čišćenje ( nikako voda )
Običan kist za lakiranje širine do 2cm

OBAVEZNO isključite računalo i iskopcajte strujni kabel iz struje prije nego krenete sa čišćenjem

2  Ako računalo niste čistili veoma dugo vremena preporučamo da dostupne dijelove najprije očistite običnim usisavačem ili lagano prođite kistom i pripazite na ostale dijelove.Veoma je vazno da  komponente računala ne dodirujete ( drzite odstojanje od najmanje 1cm ) usisavačem da ne bi slučajno oštetili komponente ili kuciste racunala.

3 Ukoliko primjećujete naslage prašine na rebrima hladnjaka procesora i grafičke kartice,uklonite ih lagano kistom,bilo bi dobro da kod ciscenja skinete ventilator od procesora i odmah ocistite procesor i stavite novu termalnu pastu koj košta cirka od 20 do 100kn ovisno o proizvodacu ( ima je dosta za desetak puta ).Ako koristite komprimirani zrak pripazite na oči budući da će se prašina raspršiti pod mlazom komprimiranog zraka.
Nakon sto ocistite računalo daleko će biti manje bučnije i manje če se zagrijavat i time spriječavate da dođe do kvarova,a ako zelite da stvarno smanjite temperature i dovedete ga u normalno stanje obavezno promijenite i termalnu pastu na samom procesoru.

Ako niste čistili duze vrijeme ( preporuča se čisčenje svakih 6 mjeseci a obavezno jednom godišnje ) računalo velika je mogučnost da vase racunalo izgleda u unutrašnjosti potpuno isto kao na slikama.

SVA PITANJA SLOBODNO POSTAVITE ( POSTAVITE KOMENTAR ISPOD U OBLIKU PITANJA )TE CEMO VAM ODGOVORIT U NAJBRZEM MOGUCEM ROKU !!!!!!!!!





3 komentara:

  1. Pozdrav! Moje računalo je sigurno punooo prašine, sve što ste napisali odnosi se na njega! Nemam baš neku mušku osobu da se previše razumije u to pa bih htjela sama pokušati očistiti ga. Mogu li nešto pokidati u pokušaju čišćenja, pa napraviti samo još gore stanje?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je jedan od razloga zbog kojih sam u potpunosti za stolno računalo, laptopi nisu tako jednostavni za očistiti

    OdgovoriIzbriši
  3. Laptop uopće nije tako jednostavno otvoriti i rastaviti i u našoj bogatoj već skoro 20 godišnjoj praksi https://www.hitna-pc-sluzba.hr/ imali smo već dosta slučajeva kada su si ljudi pokušali to sami napraviti i pritom su sasvim ispravan laptop pokvarili i skratili mu životni vijek za nekoliko godina. Da nisu ništa dirali još bi radio. Na kraju su nas zvali ali uzalud jer je najčešće kvar bio takav da su nešto slomili ili odlomili i više nije bilo pomoći. Novi laptop košta baram 3000 kn a mi čišćenje obavimo za 300 kn. Trebalo bi se isplatiti. Ipak je to 10 ( DESET ) puta manje novaca. Razlika ostaje u Vašem džepu. Poslušajte dobronamjerni savjet NE DIRATI. Radije nazovite.

    OdgovoriIzbriši